27 Şubat 2015 Cuma

Ula Belediyesi'nden Akyaka Dayanışması'nın sunduğu dosyaya cevap

Akyaka Dayanışması'nın Ula Belediyesine 15.12.2014'de verdiği dilekçeye cevap var. Dilekçenin ekinde ayrıntılı bir dosya sunulmuş ve özetle şu talepler dile getirilmişti:

  • Zeytinliğin imara kapatılması, 
  • Kadın Azmağı'nda Kıyı Kanununa aykırı işgallere son verilmesi,
  • Akyaka İmar Planında orman içlerinde tahribata yol açan yol planlarının iptal edilmesi
  • İmar suistimallerinin durdurulması ve Çakirhan Mimarisinin korunması,
  • katılımcı, yerinden yönetim anlayışının hayata geçirilmesi, 
  • Akyaka'nın Yavaşkent statüsünün sürdürülmesi, Yavaşkent kriterlerine uygun eylem planlarının geliştirilerek yaşam kalitesinin yükseltilmesi.


Belediye Meclisi ve İmar Komisyonunda görüşülerek karara bağlandığı (Meclis kararının kopyası eklenmiş)  bildirilen yazıda imar suistimallerine izin verilmemesi ve katılımcı yerel yönetim mekanizmalarının oluşturulması talebine olumlu cevap verilerek yeni stratejik planlama sürecinde dikkate alınacağı belirtiliyor. İmar plan değişikliği ile ilgili taleplerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkisinde olduğu, Akyaka'da yaşam kalitesinin yükseltilmesi için Yavaşkent kriterlerine uygun eylem planlarının geliştirilmesi talebine ise Muğla Büyükşehir Belediyesi ile eşgüdümlü çalışma planlandığı ifade ediliyor. Bilindiği gibi Akyaka Dayanışması aynı talepleri Büyükşehir Belediyesine de yöneltmişti. Bu dilekçeye Büyükşehir yönetiminden henüz cevap gelmedi. 

Dikkat çekici nokta; gelen yazıda Akyaka'nın Yavaşkent statüsünün devam ettirilmesine yönelik talebin yanıtsız bırakılmış olması. Türkiye'deki Yavaşkentlerin ortak toplantılarına Akyaka adına temsilci gönderilmediğine bakıldığında Akyaka'nın Yavaşkent statüsünün fiilen sonlandırıldığı anlaşılıyor.

Serdar Denktaş



2 yorum:

  1. Yavaşkent statüsünün yitirilmesi çok yazık...

    YanıtlaSil
  2. Bildiğim kadarıyla Akyaka azmağı kıyı kanunu hükümlerine tabi tescilli bir akarsu değildir. Dolayısıyla kıyı kanununa aykırılık iddiası yersizdir. Akyaka azmağı kıyı kanununa tabi olsa da olmasa da kent tarafındaki kıyı bandı zaten 1.derece doğal Sit alanı olarak en geniş kapsamlı bir koruma alanı olarak tescillenmiş bir alandır. Akyaka azmağı kent tarafındaki kıyısının ne şekilde kullanılacağına ilişkin tek döküman Akyaka İmar planıdır ve imar planındak yol hattının güneyinde kalan azmak kenarı 1.derece doğal sit alanıdır. Kıyı kanununa tabi olsa da, imar planı yapılmış tüm kıyı alanları gini, Akyaka İmar Planı geçerlidir . İmar planında lokanta,restoran kıyı kahvesi tanımı ile gösterilmiş işyeri parsellerinde, proje ile sabit m2 ve kat alanları haricindeki her türlü tasarruflar (bu yapıların hepsinin projeleri tek katlıdır) yasadışıdır. Bu yasal işyerleri kendi parsellerinin üzerindeki binalarını muhtelif ilavelerle büyütmüşler, kat çıkmışlar, çekme mesafelerini ihlal etmişler bunun da ötesine geçerek , yasal parsellerinin dışına taşmışlar ve kendi parselllerinin dışındaki alanları da filen işgal etmişler, bu alanları kısmen kiralayarak veya el koyarak imar planına aykırı fiili bir durum oluşturmuşlardır. Planda azmak kıyı bandındaki 1.derece doğak sit alanında işyeri olarak işaret edilmeyen , eski belediyenin icadı tüm cafeler, kafeler, büfeler vs mezbelelikler ,
    " evveli sene kıyıya masa attım, geçen sene azmak kıyısına beton set yaparak zemindeki eğriliği düzelttim, bu sene üstünü kapattım, burası benimdir dokunanı yakarım" tarzındaki her türlü çapaçulluk yasadışıdır. Devletin, Akyaka halkının ve güya buraları koruma ve kollamak, imar planını savunmakla yükümlü Çevre ve Şehircilik Bkanlığının gözünün içine baka baka üzerine ilave ettikçe çevresine yayılan kotü kokulu bir nesne gibi büyümektedir.

    YanıtlaSil