23 Ocak 2014 Perşembe

Bir “kent suçu” yargılanıyor !

8 Eylül 2012’te belde sakinleri Belediyenin orman içine çöp ve moloz dökerek doğaya verdiği tahribata karşı ayaklanmış, Akyaka Yerel Yönetim Platformunu oluşturarak “Akyaka Çöpyaka Olmayacak!” adı altında  bir yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto etmişti. Akyakalılar o tarihten beri beldelerinde şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir bir yönetim için mücadelelerine devam ediyorlar.  

Belediye bu protesto eyleminden sonra ormana çöp dökmeye, doğaya zarar vermeye devam ederek halkın tepkisine kulak asmamıştı. Ancak belde halkının Valilik, Kaymakamlık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Jandarma Çevre Timi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi tüm ilgili kurumları devreye sokarak tahribatın durdurulması için verdiği mücadele nihayet devlet kurumlarını harekete geçirmiş ve Akyaka Belediyesi’ne geçen yıl para cezası kesilmişti. Ancak Akyakalıların yaşam alanlarının tahrip edilmesinden sonra, Belediye bütçesinden ödenecek bu ceza halkın ikinci kez cezalandırılması anlamına geliyordu. Akyakalılar,  bu paranın belediye bütçesinden ödenmesine karşı çıkıyor ve  cezanın tahribata neden olanlar tarafından şahsen ödenmesini istiyorlardı. Bu taleplerini hem basın açıklamalarında hem de ilgili kurumlara gönderdikleri toplu imzalı dilekçelerinde tekrarlamışlardı.


Nihayet Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu talebi de dikkate alarak Akyaka Belediyesi'ne kesilen para cezasının yanında Belediye Başkanı Ahmet Çalca’ya şahsen dava açtı. Akyakalıların da müdahil olduğu dava 4 Şubat 2014 tarihinde Muğla 2. Asliye Ceza Mahkemesinde saat 9:25’de görülecek (Duruşmaya çağrı metni aşağıda).

Ülkemizde kent suçlarının pek ender karşılığını bulduğu düşünüldüğünde bu dava, kent halkının yönetime seçtikleri temsilcilerinden hesap sorduğuna, kararlı mücadele ile sonuç alabildiğine bir örnek oluşturması açısından önemli. Akyakalıların kararlı ve örgütlü mücadelesi gelecekte seçilecek yöneticiler için de önemli bir mesaj içeriyor. Seçilmişlerin cezalara gerek kalmadan, halkla inatlaşmadan onların taleplerini dikkate aldıkları, şeffaf ve hesabını verebildikleri yönetim ilkeleri ile görev yapmalarında üstün kamu yararı var…




TC.  Muğla 2.Asliye Ceza Mahkemesi
Dosya No: 20131366 Esas Esas
ÇAĞRI KAĞIDI
Tarafların ve varsa kanuni temsilcilerinin
Adı ve Soyadı: SANIK AHMET ÇALCA
Adı ve Soyadı: MÜŞTEKİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Tebliğin veya davanın mevzuu:
2863 Sayılı Yasaya Muhalefet Görevi Kötüye Kullanma.
Duruşma Günü: 04/02/2014
Duruşma Saati: 09:25
Duruşma Yeri: Muğla 2. Asliye Ceza Mahkemesi Duruşma.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder