10 Eylül 2012 Pazartesi

Alkışlar Başkana: Önce ikrar etti, sonra kendini protesto etti.

8 Eylül’de “Akyaka Çöpyaka Olmayacak” protesto yürüyüşü için halk toplanma alanına gelmeye başladığında bir sürprizle karşılaştı. Belediye Başkanı Ahmet Çalca da yürüyüşe  katılmak üzere oradaydı. Bu arada belediye görevlileri de birlikte gelmişlerdi ve halka protesto konusu  olan, belediyenin ormana çöp ve moloz dökmesiyle ilgili bir “bilglendirme” broşürü dağıtıyorlardı. Broşürde aynen şöyle deniyordu:  “Beldemiz sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımızın Belediyemiz veznesine moloz ücreti yatırmadan inşaat atık ve molozlarını poşete koyarak kendi imkanlarıyla Akyaka imar planında yol olarak gözüken alana bırakılan inşaat atık poşetleri belediyemiz tarafından kaldırılmıştır.”

Yani ormana çöp ve moloz atan belediye değil, vatandaştı.

Ve yürüyüş başladı. Yürüyüş boyunca protestocularla birlikte yürüyen başkan eylemcilere alkışla destek verdi. Yürüyüş belediye binasının önünde basın açıklaması ile bitti. Gazeteciler başkana protesto eylemine neden katıldığını, çöp ve moloz konusunda ne söyleyeceğini sordular. Başkan basına aynen şunları söyledi:  "Belediye Başkanı olarak her ne kadar çöplerin o alana atılmasına vesile olan birisi olsam da bu eyleme destek verdim. Ama önümüzdeki süreçte hafriyat dökülmesi tamamlanarak imar planı çerçevesinde bu yol açılacak" .

Başkan bu sözleri ile ormana çöp atılmasının sorumlusunun kendisi olduğu söylüyor, dolayısı ile bir saat  önce dağıttırdığı broşürde söylediklerini de yalanlıyordu.

Herşey Belediye Başkanının bilgisi ve yönetimi altında olmuştu. Olayın aslı şu idi: Belediye, aslında Muğla’daki çöp toplama alanına sevk etmesi gereken çöpleri sevkiyat masraflarından kurtulmak için hem en yakın hem de gözden uzakta olan ormanın içine döküyordu. Bu eylemin üstelik yasal bir kılıfı da vardı: imar planında burada bir yol görünüyordu. Hiç kimsenin ihtiyaç duymadığı, yalnızca doğanın tahribatı anlamına gelecek olan bu yolu çöplerin dökülmesi için fırsat bilmişti. Fikir aslında dahiyane idi. Çöplerden masrafsızca kurtulurken üzerine de inşaat molozlarını para karşılığı döktürerek belediyeye gelir sağlanacaktı. Akyaka’da inşaat sezonu başlamadığına göre ormana dökülen molozun Akyaka dışından getirildiği de açıktı. Yani ormana çöpümüzü boca ettiğimiz yetmiyormuş gibi bir de çevrenin molozunu döktürüyorduk.

Tüm bunları düşünmüş ve hayata geçirmiş bir belediye başkanı, Cittaslow yönetiminden bir üstün hizmet  belgesi de beklemiş olabilir mi diye insan düşünmeden edemiyor... 
 
Serdar Denktaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder