5 Kasım 2011 Cumartesi

Sorunlar Kadın Azmağı'ndan taşıyor


Ozan Yayman,  Cumhuriyet Ege 31.10.2011

Akyaka Kent Konseyi'nin bir önceki dönem üyeleri tarafından, Muğla Valiliği'ne verilen dilekçede, Kadın Azmağı'nda yaşanan çevre tahribatıyla ilgili olarak, sorumlu kurumların görevlerinin gereğini yerine getirmesi istendi. Akyaka'nın, Özel Çevre Koruma Alanı olduğuna dikkat çeken üyeler, son süreçte yaşanan olumsuzlukların, bugüne kadar yapılan lehte düzenlemeleri ortadan kaldıracak nitelikte olduğuna vurgu yaptı. Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalça ise beldelerinde çevre kirliliği yaşanmadığını, azmağın doldurulmasının söz konusu olmadığını söyleyerek, “Önceki dönemin kent konseyi üyesi olan arkadaşlarımız, konuyu çarpıtıyorlar. Akyaka, mavi bayrağını alan, arıtmasını tamamlayan ve çevre felaketi yaşanmayan bir yerleşimdir” dedi.
Muğla Valiliği'ne verilen dilekçede, “Kadın Azmağı'nın kendine özgü ekolojik yapısını korumaya yönelik olarak AzmakYönetim Planı oluşturulmuştur. Bu plan Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından da onaylanarak, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulamaya alınmıştır. Ancak olumlu çalışmalara karşın, Kadın Azmağı'ndaki sorunlar yerinde tespit edilmiştir. İncelemeler sonucu Azmak Yönetim Planı hükümlerinin uygulanmadığı belirlenmiştir. Azmak kenarında bulunan otel ve lokantaları kullanım alanları dışına çıkarak azmak kenarını ve içini işgal etmeleri, sazlıkları kökleriyle sökerek alan açmaları, açılan alanları toprakla doldurarak yeni alan kazanmaları, kazanılan alanlar üzerinde ticari faaliyette bulundukları görülmüştür” denildi.

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalça ise, valiliğe başvuranların, Azmak Yönetim Plaıı'yla ilgili yönetmeliklerin çıkarılmasını istediklerini söyleyerek, “İskeleler ve balıkçı teknelerinin bulunduğu yerin temizlenmesi dile getirildi. Süreç içinde Azmak Yönetim Planı yürürlüğe girdi. Uygulamasında iskele kaldırıldı ama balıkçıların tekne çekek yerleri konusu daha gerçekleştirilmedi. Bu üyeler, konuyu karıştırdılar. Burada otellerin ya da lokantaların azmağı doldurmaları diye bir şey söz konusu değil. O işletmeler 30 yıldan bu yana Akyaka'dalar ve tüm planlara işlenmiş durumdalar” diye konuştu. Çalça, Akyaka'da çevre felaketi olmadığını da savunarak, “Burada mavi bayrağımız var. Arıtma tesisimiz var. Azmağın içindeki iskeleler kaldırılırken sazlıkların köklerinin alınması diye bir şey de yok” görüşlerine yer verdi. Çalça, yerel yönetim olarak, kıyı alanındaki Maliye Bakanlığı'na ait yapının bir bölümünün yıkıldığını ve 30 dönüm arazinin kamuya terkinin  yapıldığını söyleyerek, “Burayı kamuya yeşil alan olarak sunacağız. Binanın 20 metrelik kısmı yıkıldı. Akyaka'ya yakışmayan bu maliye binasının süreç içinde tamamının yıkılmasını istiyoruz” dedi.

1 yorum:

  1. Önceki dönemin kent konseyi üyesi olan arkadaşlarımız, konuyu çarpıtıyorlar. Akyaka, mavi bayrağını alan, arıtmasını tamamlayan ve çevre felaketi yaşanmayan bir yerleşimdir” sözü belediye başkanınızın yeni savunma kalkanı olmalı :)
    O kadar iddaalı ise bu sorunların yaşanmamı, dile getirilmemesi için uğraş vermeli...

    YanıtlaSil